Om guitar pickups

Hjertet af din spade

En guitars pickups er næst efter strenge det vigtigste element i en elguitar. Det er den eller dem som ene og alene betegner den lyd, som føres ind i forstærkeren. Det er den som opfanger de mindste detaljer i din guitars lyd, om det så er strengevalg eller træsorter og designform.

En pickup er kort sagt en lidt avanceret spole. En spole virker ved, at den danner elektricitet ved at magnetfeltet ændres eller skiftes frem og tilbage. En pickup er stort set samme princip, bare hvor det er strengenes vibrationer der påvirker magnetfeltet, som så sendes ud som elektrisk signal igennem tusindvis af viklinger af kobbertråd. Dette signal kører så igennem en forstærker og ud i lokalerne.

En pickup er hovedsageligt designet på to forskellige måder. Enten som en single coil til Strat eller Tele, hvor kobbertråden er viklet direkte omkring 6 stangmagneter, eller som en humbucker eller P90, hvor magneten er placeret under spolen i form af en bar-magnet, og den magnetiserer så de såkaldte “pole pieces” som går op igennem spolen.

Pickuptyperne

En single coil har en sprød lyd med meget pick-attack og god strengeseparation.

De har det dog også med at opfange baggrundsstøj som ligger på 50Hz, og som kan nedsættes ved jordforbindelse, isolering og voksning af pickupper.

En humbucker gør op med støjen, ved at have to coils som er viklet omvendt af hinanden. Effekten af dette er at de ophæver hinandens 60Hz støj, og dermed “bucker hum’en”. De to coils er loddet i serie så deres output lægges oveni hinanden, og det giver en mere basset og mellemtone lyd, samtidig med at den bliver mere kraftfuld, har mindre treble, og har højere output.

Jo flere viklinger eller tyndere tråd, jo mere modstand. Jo mere modstand, jo mere output.

Højere output resulterer også i lidt mindre treble/diskant, og lidt mere bas.

Hvorfor skifte pickups?

Med forskellige pickups kan du tweake din guitars lyd i lige netop den retning du gerne vil.

Kvaliteten på pickups og deres materialer kan være meget svingende. Grunden til dette er, at der ofte er varierende grad af kvalitetscheck i de billigste fabrikker, og de som masseproducerer pickups for de store firmaer vil gøre det så billigt som muligt, og derfor kommer der ofte små fejl og mangler som uensartede legeringer i magneterne og ujævn tykkelse i kobbertråd.

….Og af allerhøjeste kvalitet!

Vi startede Lücking Pickups med det formål at skabe pickups fra bunden, i bedst mulig kvalitet overhovedet. Basta!

Det er grunden til, at vi får alle vores dele fra England og få andre steder i Europa, hvor de fleste er lavet. Magneter fra Manchester, kobbertråd fra Schweitz, og flatwork/fiber samt diverse humbuckerdele indkøber vi via en tidligere fabriksmanager fra Fender i England. Vi stræber altid efter højeste kvalitet, og hvis kvaliteten ikke er stabil eller god nok, finder vi vore dele et bedre sted.

Vi laver alle vores pickups i hånden på Sydsjælland, og vikler dem i hånden som i gamle dage, for at opnå den bedst mulige tone overhovedet. Der er en grund til at originale vintage pickups sælges for styrtende høje priser – lyden er bare ubenægteligt bedre end det de samme firmaer laver nu til dags. Ikke noget med masseproduktion, CNC eller andre computerstyrede ting, vi laver det som i gamle dage, med moderne stabil kvalitet!

No comments yet.

Skriv et svar